Sular Altında Kalan Bir İlçe: Halfeti
16.03.2017 | Hande Samancı
Halfeti, Şanlıurfa gezim sırasında gitme fırsatı bulduğum, iyi ki de gitmişim dediğim Urfa’nın guzide bir ilçesidir. Urfa’nın bir ilçesi olmasına rağmen Gaziantep’e daha yakındır.
Urfa merkezini gezdikten sonra. Urfa’dan Halfeti’ye giderken ki doğa manzarası, yolculuğumuzu oldukça keyifli hale getirdi. İlk olarak şimdiki Halfeti ilçesinin içinden geçtik. (Devletin evleri sular altında kalanlar için sonradan inşa ettiği kısım.)
Esas merak edilen sular altında kalmış kısmına gitmek için tekneler var. Teknelerle Fırat üzerinden, Birecik barajı yüzünden sular altında kalmış kısımları görmek için yola koyulduk. Fırat bahsedildiği gibi azgın sulara sahip değil artık tabi. O yüzden tekneyle manzara eşliğinde sakin bir yolculuk geçirilebiliyor. Yaklaşık bir saat sürüyor bu yolculuk. Nisan ayında gittiğim için havada gayet güzeldi. Urfa gezinsin de önemli etkenlerden biri hava sıcaklığı. Mümkünse bahar dönemini tercih edin ki çok sıcak yüzünden mağdur olmayın.
Sular altında kalmış yere geldiğimde de ilk gözüme çarpan sular altında kalmış cami oluyor. Cami minaresi dışında komple sular altında kalmış. Su altına baktığında çatısını görülebiliyor. Bu görüntü bana biraz üzücü geldi. Bir zamanlar insanların yaşadığı yerlerin sular altında kalması gerçekten üzücü.
Tekneden indikten sonra oturup çay, kahve içilebilecek küçük bir mekânı var. Fırat’ın eşsiz yeşil sularını izlerken bir yandan da çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ayrıca manzaraya bir Rum kalesi de eşlik ediyor.
Sular altında kalan kısmı turizm amaçlı kullanmaları gerçekten iyi olmuş. Hem teknelerde hem buradaki küçük işletmelerle birçok insana iş olanağı sağlamayı başarmışlar. Bir gün yolunuz Urfa ya da Antep’e düşerse gidip görmeniz gereken yerlerden birisi. Halfeti çok eski tarihi ve eşsiz yeşil sularıyla sizi bekliyor olacak.
İyi gezmeler…