Viyana Gezi Rehberi
02.02.2018 | Hande Samancı
Öncelikle Viyana için gezi planı yapacaklara bir tavsiyem var: Viyana'da o kadar çok müze, tarihi bina ve kilise var ki gezinizi kısa tutma gibi bir fikriniz varsa tekrar düşünün derim. Viyana'ya en azından bilindik, turistik yerlere gidip rahat dolaşmak için en az 4 gün ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Tabi gittiğiniz döneme bağlı olarak değişen aktiviteler olabilir. Ben Christmas dönemi gittiğim için 5 günde bol bol müze (malum hava soğuk),kafe ve christmas market gezdiğimi söyleyebilirim. Viyana özellikle Christmas döneminde inanılmaz gözüküyor. Her gördüğünüz tezgah tam bi şölen niteliğinde. O yüzden de Christmas döneminin (Aralık'ın ilk iki haftası) Viyana'ya gidilebilecek en güzel zamanlardan birisi olduğunu düşünüyorum. Bir de en yeşil Avrupa şehirlerden biri olduğunu düşünürsek yazında görmekte fayda var tabi. :)
Viyana'da Ulaşım
Metro, tren haritalarını görüp sakın kaybolduk bulamayacağız gibi umutsuzluğa düşmeyin. Karışık gözükse de aslında kullanımı çok kolay bir sistemleri var. Şehir içi ulaşımda için U-bahn-Line ve S-Bahn-Line ile Viyana içi çoğu yere ulaşım sağlanabiliyor. Kalacağınız güne göre aylık, haftalık,günlük bilet seçenekleri bulunmakta. Bol bol aktarma yapacağınızı düşünürsek, eğer 4-5 gün kalacaksanız haftalık olanı alıp rahat rahat gezebilirsiniz. Bu aldığınız bilet çoğu yerde geçiyor olacak zaten.(metro, tramvay, otobüs gibi) Havaalanından merkeze ulaşmak ise baya kolay. Tren ile yaklaşık 20 dakikalık bir yolculukla Hauptbahnhof'a ulaşabiliyorsunuz. Devamında ise gideceğiniz yere göre metro ile aktarma yapabilirsiniz. Bu arada havaalanına giden tren için ayrı bilet almanız gerekiyor. Bu biletleri metro istasyonlarından alabilirsiniz. Bir de aldığınız her bileti trene veya metroya girişte okutmayı unutmayın. Devamlı bir bilet kontrolü olmasa da eğer denk gelirseniz çok yüksek para cezası kesilebiliyor.
Viyana Gezilecekler Yerler
Schönbrunn Sarayı
Schönbrunn Sarayı Habsburg Hanedanlığı'nın yazlık sarayı olarak kullanılıyormuş. O yüzden de saray büyük ve ihtişamlı bahçelere sahip. Eğer sarayın içini gezmek isterseniz Sarayın iki farklı tur seçeneği bulunmakta. Schönbrunn Saray'ın normalde 1441 odası olsa da sadece 40 tanesi halka açık. Her iki turda da sesli anlatımı ücretsiz olarak dinleyebiliyorsunuz.
Imperial tour
Bu turda 22 tane oda gezebiliyorsunuz. Franz josef ve karısı Sisi'nin kişisel eşyaları ve özel odalarını da görme şansınız oluyor. Dolaşma hızınıza göre genelde değişir ama ortalama 40 dakika dolaşabilirsiniz.
Tha Grand Tour
Halka açık olan 40 odayı da görebileceğiniz tur seçeneği. Tarihi yapısını ve mimarisini daha detaylı inceleyip görmek isterseniz ve daha fazla vaktiniz varsa bu tur seçeneğini seçebilirsiniz.
Bu iki turun dışında Schönbrunn Sarayı'nıda gezip ayrıyeten Schönbrunn Zoo'da(en eski hayvanat bahçelerinden) gezmek isterseniz Winter Pass alıp her ikisinide gezebilirsiniz.
Hangi turu seçerseniz seçin genel olarak burası çok vaktinizi alabilir. O yüzden sabah erken gidip dolaşmanızda fayda var.
Belvedere Sarayı
Belvedere Sarayı'nın gerçekten ihtişamlı bir yapıya sahip. Bu saray Viyanalılar için önemli olan prens Eugen’e hediye edilmiş ve Eugen'da savaşta kazandıklarını sanat için harcamış. Belvedere Sarayının kendisi kadar güzel ve geniş bir bahçesi de bulunmakta. Özelikle yazları inanılmaz bir görüntüsü olduğunu ve mutlaka gidip orada zaman geçirilmesi gerektiğini bolca duydum. Gittiğimiz dönem kış olduğundan müze içini dolaşma, malum soğuktan dolayı daha cazip geldi. Belvedere Sarayı aslında iki kısma ayrılıyor. Yukarı Belvedere Sarayı ve Aşağı Belvedere Sarayı olmak üzere. Yukarı Belvedere sarayında daha çok kalıcı eserler sergilenirken Aşağı Belvedere Sarayında ise geçici eserler sergilenmekte. Sarayda son derece önemli resimler ve heykeleler sergileniyor. Gustav Klimit'teait bir çok eseri burada görme fırsatınız oluyor ve gezerken her gördüğünüz eserini çekme isteği uyanıyor insanın içinde. Yine müze çok büyük olduğundan dolaşmanız vakit alabilir. Ona göre plan yapıp gitmelisiniz. Eğer yaz dönemi gidiyorsanız bahçeyi dolaşmak içinde zaman ayırmayı unutmayın. :) Müzeye ulaşım ise oldukça kolay. Metroda U1 hattına binip Stüdtirolerplatz durağında iniyorsunuz.
Hofburg İmparatorluk Sarayı
Hofburg Sarayı imparatorluk zamanı kışlık saray olarak kullanılıyormuş. Hofburg Sarayı içinde Sisi Müzesi, imparatorluk daireleri ve gümüş koleksiyonları sergilenmekte. İmparatorluk daireleri oldukça gösterişsiz bulabilirsiniz. Çünkü o dönem hükümdarı Franz Joseph gösteriş ve lüks sevmeyen biriymiş. Burada özellikle Sisi Müzesini görmek isteyebilirsiniz. Çünkü Viyana'da oldukça meşhur ve tanınan bir İmparatoriçe kendisi. Yaşadığı dönem çalkantılı hayatı ve devamlı Avrupa seyahatlerine çıkmasından dolayı herkes tarafından bilinen biriymiş. Schönbrunn Sarayını gezerken de hakkında bir çok bilgi öğrenebilirsiniz. Metroda U3 hattını kullanarak “Zieglergasse” durağında inip, buraya ulaşabilirsiniz.
St. Peter's Church
Viyana'nın en eski kilisesi olan St. Peter's Kilisesi merkezde bir konumu var ve Hofburg Sarayına oldukça yakın. Kilisenin içi gerçekten güzel ve baya detaylı süslemeler mevcut. Eğer denk gelirseniz bir ayin sırasında da ziyaret etmelisiniz.
Aziz Stefan Katedrali
Şehir merkezinde yer alan Aziz Stefan Katedrali şehrin simgesi haline gelmiş. İnanılmaz bir gotik mimariye sahip. İsterseniz içine girip ziyaret edebilir kulelerine de çıkabiliyorsunuz. Stephansplatz meydanında bulunan katedrale yine aynı isminde ki U1 hattı üzerinde bulunun metro durağında inerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Mozarts House
Mozart'ın 2,5 yıl boyunca yaşadığı bu evde Mozart'a ait eşyalar sergileniyor. Oldukça merkezi bir konumda ve St. Stephan's Katedraline çok yakın. Bu müzeye Giriş ücreti 11£. Diğer müzelerle karşılaştırıldığında burası için biraz fazla olduğunu düşünebilirsiniz.
Graben ve Kartner Caddesi
En ünlü caddelerden biri olan Graben üzerinde birçok lüks markayı bulmanız mümkün. Baya hareketli ve kalabalık bir cadde ve ayrıca trafiğe kapalı bir cadde. Bu cadde sonunda ise Kartner caddesi ile birleşiyor. Burasıda kafelerin ve mağazaların olduğu yine Graben gibi trafiğe kapalı bir cadde. Graben caddesinde dolaşırken göreceğiniz anıt ise Veba ve Melekler Anıtı. 1697'de vebadan ölenler için yapılmış.
Viyana Devlet Operası
Kartner caddesinin hemen başında ise Viyana'nın en büyük opera binası bulunuyor. Küçük bir bilgi eğer operaya gitmek istiyor ama çok pahalı geliyorsa yada bilet ayarlamak için vakit kalmamışsa opera başlamadan bir iki saat önce ayakta bilet satışları yapılıyor. 3-4 Euro arası değişiyor. Şansını bu yönde kullanıp buraya kadar gelmişken izleme şansı yakalayabilirsiniz.
Aziz Stefan Katedrali, Graben, Kartner caddesi, Mozarts House ve Opera binası hepsi aynı bölgede bulunduğundan hepsi için bir gününüzü planlayıp aynı gün içinde dolaşabilirsiniz.
Musuem Quarter- Leopold Müzesi, MUMOK
Musuemquartier bölgesinde birçok müze bulunuyor. En çok ilgi çeken ikisi Leopold ve MUMOK modern sanat müzesi. Zaten iki binada yan yana bulunuyor.
MUMOK Viyana tarihine ve geçmişe yönelik eserler içermemekte. Eğer modern sanata ilgili ve meraklıysanız tercih edilebilecek yerlerden.
Leopold Müzesi kesinlikle gidilip görülmesi gereken müzelerden. İçerde kendinizi kaybedip saatlerce dolaşabilirsiniz. Müzede Gustav Klimt, Oscar Kokoschka, Egon Schiele, Richard Gerstl, Koloman Moser gibi modern Avusturyalı sanatçıların eserleri bulunuyor. Musuem Quarter bölgesinde ulaşım oldukça kolay. Metroda U2 hattında aynı isimli durakta inmeniz yeterli.
Musuem Quarter'ın hemen karşı tarafında 5 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz yine iki tane büyük müze bulunmakta; Doğa Tarihi Müzesi(Naturhistorisches Museum) ve Viyana Sanat Tarihi Müzesi(Kunsthistorisches Museum) .
İkisi de görüntü anlamında inanılmaz bir mimariye sahip. Bulundukları alanda Christmas marketinde kurulmasıyla hep beraber çok güzel bir görüntü oluşturdukları kesin.
Prater Bölgesi- Wiener Riesenrad(Dönme Dolap)
Prater , Viyana’nın Leopoldstadt bölgesinde bulunan eğlence alanı. Viyana merkezin biraz dışında bulunuyor ama buraya metroda U1 ve U2 hattını kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. İçeri giriş ücretsiz. Binmek istenilen bölümler için bilet alınıyor. Wiener Reisenrad (dönme dolap) en ünlü simgesi haline gelmiş. Bütün şehri dönme dolapta iken görme şansınız oluyor. 2. Dünya savaşında komple yanmış olsa da 1947 yılında tekrar yapılmış. Dönme dolap girişine vagonlar içinde Viyana tarihinde önemli olan anıların minyatür canlandırması da bulunuyor. Daha önce başka yerde gitmemişseniz eğlence alanı içinde Madame Tussauds bal mumu müzesini de bulunmakta, burada ziyaret edebilirsiniz.
Viyana Belediye Binası( Rathaus )
Bulunduğum süre boyunca 3 kere gittiğim, tonlarca fotoğraf çektiğim yer. Önünde kurulan kocaman Christmas marketle birlikte görmekten en mutlu olduğum yerlerden biri oldu. Zaten inanılmaz mimarisiyle Viyana'nın en popüler turistik yerlerinden. Günümüzde hala aktif olarak belediye binası olarak kullanılıyor. Mutlaka akşam da ışıklandırılmış haliyle de ziyaret etmelisiniz.
Viyana Üniversite binası da Rathaus'a oldukça yakın merak edip, ziyaret etmek isteyenler için ek bilgi:) Yürüyerek 5-10 dakikaya ulaşabilirsiniz.
Hundertwasserhaus
Tasarımcı Friedensreich Hundertwasser tarafından toplu konut çalışması için yapılmış ve günümüzde oldukça ünlü olan bir apartman haline gelmiş. Bina aslında halen gerçekten kullanılıyor ve içinde 52 tane daire bulunuyor. 1986 yılında yapılan bina rengarenk görüntüsüyle oldukça ilgi çeken turistlerin uğrak yerlerinden. Burayı gündüz ziyaret etmeniz hem fotoğraf çekme hemde mimariyi görme açısından daha mantıklı oluyor. Buraya metro ile ulaşım bulunmamakta. 1 nolu tramway ile ulaşım sağlamanız gerekiyor. Landstrabe Wien Mitte metro durağından bu tramvaya binip Hetzgasse'de inerek buraya gidebilirsiniz.
Albertina Müzesi
Albertinaplaztz Meydanı'nda bulunan müze oldukça büyük ve en önemli grafik eser koleksiyonlarına sahip. Görkemli bir mimarisi var ve oldukça merkezi bir konumda bulunuyor.
Müzelerin hepsinin farklı giriş ücretleri var. Ve bu ücretleri Türk Lirası olarak düşündüğümüzde biraz fazla olabiliyor. Eğer öğrenciyseniz mutlaka kartınızı yanınızda götürün çünkü öğrenciler baya indirimli bilet alabiliyor. (Öğrenci değilsin ama kartın varsa da bence şansınızı deneyim derim ) Birde gideceğiniz yerlerde işinize yarayıp yaramadığına bakıp müze girişlerinde size indirim sağlayan Vienna pass ve Vienna Card seçeneklerine bakabilirsiniz. Her ikisininde farklı yerlerde indirimleri oluyor.