top of page

Efes, Selçuk Gezi Rehberi
19.11.16 | Gonca Kaya

Ucuz uçak bileti kampanyası varmış. Eee hadi o zaman İzmir'e gidelim diyerek yaptığımız İzmir seyahati planının, gidip gördükten sonra çok  yerinde bir plan olduğuna karar vermiş bulunuyoruz. İtiraf edelim bu kadar güzel ve görülmeyi bekleyen yer varken, biz neden daha önce gitmemişiz gibi yakınmalarımız da oldu.

Her neyse gelelim canım İzmir gezimizin ayrıntılarına ; Kasımın ilk haftası olmasına rağmen harika bir hava vardı. Kasımda İzmir nasıl olur  derken sonrasında kasım ne kadar da doğru bir tercihmiş dedik.

Selçuk'a nasıl gidilir?

İlk alternatif olarak bizim gibi havaalanından araba kiralayıp çok rahat bir şekilde Selçuk'a gidebilirsiniz. Havaalanından Selçuk 1 saat sürüyor.

Araba kiralanmayı pas geçenler için de seçenekler var tabi ki. Havaalanından İzbana binip buradan Basmane Garı'na gidip Denizli trenine binmek bunlardan bir tanesi. İzban’a binmek için İzmirim kartınızın olması gerekiyor aklınızda bulunsun.

Efes Antik Kenti

Bizim ilk durağımız Efes Antik kenti idi. Efes Antik Kenti her gün açık. Yaz ve kış için ziyaret saatleri değişebileceğinden önceden bakmanızda fayda var. Bir de 1-2 saat ayırayım yeter gibi bir düşünceniz olmasın, oldukça geniş bir alana kurulmuş bir kentten bahsediyoruz ve eminim ki her yerini gezmek isteyeceksiniz.

Ziyaret Saatleri

Yazın 08:00 -19:00

Kışın 08:00 – 17:00

Giriş Ücreti yetişkinler için 40 TL

Öğrenciler için 20 TL

Müze Kartı ve Maximum kartı olanlara da ücretsiz, biz de bu kısımda yer alıyoruz. Müze kartınız yoksa girişte çıkarttırabilirsiniz. Çoğu müzede geçiyor ve 1 yıl boyunca bu müzeleri ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz.

Antik kentin tarihi M.Ö. 5 bin yıla kadar dayanıyor. Karşınızda 7000 yıllık kalıntılar olduğunu düşünürseniz hala çok güzel görünüyorlar.

Antik Kentin bölümlerini hemen girişteki rehber niteliğindeki krokiden görebilirsiniz. Antik Kentin başlıca bölümlerinden kısaca bahsedelim:

Büyük Tiyatro: Hemen girişte solda tüm heybetiyle sizi karşılıyor. Dünya’nın en büyük açıkhava tiyatrosu olaması gibi bir özelliği var. Restorasyon çalışmalarından dolayı mı kapalıydı yoksa genel olarak mı kapalı tutuluyor bilmiyorum ancak görselliği çok hoş. Şüphesiz birçok gösteriye ev sahibeliği yapmıştır.

Celcus Kütüphanesi: Sözle anlatılmaz çok etkileyici bir yapı ve anfi tiyatrodan sonra Antik Kent’teki en görkemli yapı olduğunu da kendi adıma ekleyebilirim.

Liman Caddesi: Her yanı tarih kokan upuzun bir cadde.

Yamaç Evler: Kentin bu bölümünde yarıca giriş yapılıyor. Bu bölüme girmek için de ücret ödemek gerekiyor. Burada o dönemde yaşayan zengin insanların evleri yer alıyor. Müzenin giriş saatlerinden yarım saat önce kapanmakta bu bölüm.

Uzunca bir yürüyüşten ve resim çekme/çekilme maratonundan sonra fazlaca yorulduk, sizde yorulacaksınız. Kasım olması ve hafta içi olması dolayısıyla çok rahat gezdik. Etrafta oldukça az ziyaretçi vardı. Görsel açıdan tarihe doyduk diyebilirim. Rehber eşliğinde gezmek de eminim çok keyifli olacaktır ancak biz tabelalar rehberliğinde ilerledik onlarda oldukça bilgi vericiydi.

Yedi Uyuyanlar Mağarası

Antik Kente gelmişken hemen yakındaki Yedi Uyuyanlar Mağarasına Devam ediyoruz.

Yedi Uyuyanlar hakkında birçok efsane var bunlardan bir tanesini kısaca aktarayım. Putperest imparator Decius’un ölüm emrinden kaçan 7 inaçlı kişi kaçıp Panayı dağındaki mağaralara sığınıyorlar. Ölmedikleri, 300 yıl uyudukları ve ilahi kişilikler olarak uyandıkları söylenmekte.

Biz de merak edip gidenlerdeniz ancak kiliseye ne yazık ki girilemiyor. İşin garip yanı mağaraların nerede olduğunun bilinmemesiymiş. Tabi biz şok :)

Aradığımızı çok bulamasakta kısa günün karı olarak hemen orada yöresel yemekler yapan köy kahvesine girip birer gözleme yiyoruz. Tavsiye edilir.

Ertesi günde sırasıyla İsa Bey Cami, St. Jean Kilisesi, şehrin merkezinin hemen her yerinden görünen Kale ve Selçuk Efes Müzesine gittik.

İsa Bey Cami

1375 yılında İsa bey tarafından yaptırılan cami Türk mimarlık tarihinde de önemli bir yere sahip.

St. Jean Kilisesi (Aziz Yahya Kilisesi)

M.S. 2. Yüzyılda inşa edilen kilise Ayasurluk Tepesinde yer alıyor. Oldukça da geniş bir alanda kurulmuş.

Selçuk Kalesi

Şehir merkezinde herhangi bir yerde otururken tarihi kaleyi rahatlıkla görebilirsiniz. Aziz Yahya Kilisenin girişinden devam edip kaleye ulaşılmakta. Yollar hafif dik rahat ayakkabılar giymekte fayda var.

Selçuk Efes Müzesi

Ziyaret Saatleri

Yazın 08:00 -19:00

Kışın 08:00 – 17:00

Böyle bir kentteki müzeden haliyle insanın beklentisi yüksek oluyor. Efes Müzesi'nde en çok ilgi çeken eserler arasında Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, Priapos heykeli, mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı bulunuyor. (http://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/efes-muzesi

Bunlar dışında altın, gümüş ve bakır takılar bir harika :)

Buradan Meryem Ana Evine devam edilebilir veya 8 km uzaklıkta yer alan Şirince Köyü’ne gidilebilir.

Selçuk tarihi olarak çok kıymetli bir yer. Mutlaka ziyaret edilmeli ve ziyaret için 2 gün oldukça yeterli bir süre.

Keyifli geziler :)

Bizce İlginizi Çekebilir...

bottom of page